Pondělí 10. října 2022

Stínování našich vyučujících v Lipsku

V rámci projektu Erasmus+ nás v květnu minulého školního roku navštívily 3 vyučující partnerské školy v německém Lipsku (Leipzig). Od 10. do 14. října 2022 proběhla další navazující aktivita a to stínování našich učitelů v jejich škole. Návštěvy se účastnily Mgr. Veronika Těhníková a Mgr. Zuzana Zajíčková.

Naším partnerem je základní škola 100.Schule – Grundschule der Stadt Leipzig, profilující se jako multikulturní a vícejazyčná. Škola nabízí kromě klasického školního vzdělávání od 1. do 4. třídy také doplňkový program němčina jako druhý jazyk. Existují zde dvě tzv. uvítací třídy pro děti imigrantů ve věku 6-8 (DaZ 1) a 9-12 let (DaZ 2), kterým je pak v další fázi začlenění do běžné třídy, nabízena jazyková podpora při dalším vzdělávání. Je zde také jedna čistě ukrajinská třída, která funguje jako malotřídka s dětmi od 1. do 4. třídy.

Škola také poskytuje výuku ve dvou původních jazycích uprchlíků - arabštině a ukrajinštině. Tuto školu navštěvuje mnoho žáků z rozdílných kulturních prostředí, většinou uprchlíků v důsledku války nebo pronásledování ze zemí jako Sýrie, Kurdistán, Irák, Afganistán, Čečensko, Venezuela, Eritrea apod. V jedné třídě lze nalézt několik národností, podíl migrantů může být až 2/3. Žáci a jejich rodiny se často potýkají se sociálně ekonomickými problémy. Děti jsou do školy přijímány i v průběhu roku.

Průběh stínování:

V prvních hodinách ve třídách 3.a, 3.b, 4.c a 4.d jsme se představily a hravou formou děti seznámily s češtinou. Naučily se základní barvy a některá podobně znějící slovíčka v obou jazycích. Také jsme ve videu namluveném v angličtině představily město Tábor, takže si děti mohly zároveň procvičit anglický jazyk.
Na konci hodiny přišlo mnoho dotazů ohledně slovní zásoby, kultury, památek a života v naší zemi, ale také výměnného pobytu, který nás čeká na jaře.
Předaly jsme dětem ve 3.a a 3.b dopisy od našich žáků ze 4.a. Děti byly z naší návštěvy nadšené a neustále projevovaly zájem o další informace a český jazyk.

Další představení proběhlo v ukrajinské třídě. Paní učitelky děti na naši návštěvu připravily a děti se velmi těšily a měly přichystané i vystoupení – zazpívaly nám několik písní v němčině i v ukrajinštině, jeden žák se zájmem o zeměpis dokonce představil ostatním Českou republiku. Děti bavilo porovnávat oba jazyky a některé podobnosti.

V průběhu celého týdne jsme hospitovaly na hodinách německých kolegů, měly jsme možnost shlédnout hodinu angličtiny, němčiny, hudební a výtvarné výchovy, prvouky a praktického vyučování - vaření. Navštívily jsme i ukrajinskou a DaZ třídu. Prohlédly jsme si prostory školy, třídy, knihovnu, družinu, školní zahradu. Škola má dva školní dvory s hřištěm, kde děti tráví všechny delší přestávky (25 min), dokonce je zde i pec na pečení pizzy.

Naše německé kolegyně nás vřele přivítaly a přichystaly pro nás i program ve volném čase. Navštívily jsme např. muzeum Panometer, připomínající 11. září v New Yorku. Shodou okolností v neděli 9.10. probíhala v centru města vzpomínka na demonstrace v roce 89 spojená se světelnými instalacemi.

Tato návštěva byla velmi obohacující, pozorované metody a aktivity představíme ostatním kolegům a vyzkoušíme ve vlastním vyučování. Zároveň začínáme promýšlet další část projektu, kterou je mobilita dětí z Německa k nám.

Mgr. Zuzana Zajíčková, Mgr. Veronika Těhníková