Pátek 16. června 2023

11. - 16.6.2023 Projektový týden

Neděle 11.6. - Přivítání žáků ve škole a v rodinách
 
Projektový týden začíná! Po šestihodinové cestě z Lipska dorazila v neděli v podvečer skupina 12 německých dětí se třemi učitelkami k nám do školy, kde je přivítali naši žáci s rodinami. Během pohoštění, které rodiče přichystali, se děti začaly seznamovat, nálada byla výborná a díky tomu proběhl odjezd do hostitelských rodin v naprosté pohodě.
 
Pondělí 12.6. - Seznamovací dopoledne ve škole

První dvě hodiny se nesly v seznamovacím duchu, zapojila se celá 4.A. Německé děti jsme naučili pár českých frází a naše děti procvičily němčinu, nechyběl ani pohyb a trénink paměti. Ve druhé části dopoledne jsme začaly s ERA-Teamem pracovat na projektu. Po obědě čekala děti z Německa prohlídka starého města, několik žákyň 6.A odvedla výbornou průvodcovskou práci i s výkladem a naši cestu jsme zakončili návštěvou táborského podzemí. Děti byly velmi zvídavé a měly neustále spoustu dotazů. Odpoledne je čekal nabitý program v rodinách – například fotbal, návštěva letiště a mnoho dalšího.

Úterý 13.6. - Výlet do zážitkového parku Zeměráj

Dnešní den jsme strávili v Zeměráji. Děti se proběhly bludištěm, stezkou naboso, vyluštily mnoho hlavolamů, přesouvaly obrovský kámen, prohlédly si středověkou vesnici, umlely mouku, upekly a ochutnaly placky. Počasí nám přálo, všichni jsme si celý den užili. Některým ovšem celodenní aktivita nestačila, tak se šli dobít k Jordánu, kde proběhl mezinárodní turnaj ve vybíjené a vody Jordánu rozčeřil souboj šlapadel. Co se týká odpoledních programů, rodiče vedou na celé čáře.

Středa 14.6. - Projektové dopoledne
 
Středeční dopoledne bylo veskrze pracovní. Děti tvořily projekty na různá témata. Práci jsme ale proložili i procházkou do infocentra pro pohledy. Děti zvládly své projekty zpracovat velmi rychle, proto jsme ještě měli čas na společné zhodnocení dosavadního průběhu našeho projektového týdne. Odpoledne děti opět čekala pestrá nabídka aktivit v režii hostitelských rodin.

Čtvrtek 15.6. - Výlet do Zoo, společné grilování
 
Hned po ránu si děti navzájem odprezentovaly výsledky své skupinové práce a poté jsme se vydali na Větrovy. Skoro všechny děti se odvážily vylézt na Hýlačku, otestovaly místní hřiště a pak prozkoumávaly zoologickou zahradu. Odpoledne, po návratu do školy, se k nám přidaly další děti ze 4.A, včetně rodičů a sourozenců. Ve velmi pohodové atmosféře jsme zhodnotili průběh celého týdne, nechybělo ani skvělé občerstvení v režii rodičů a jako poděkování od německých kolegyň. Nikomu se ze školního dvorku nechtělo odcházet, myslím, že jsme se nemohli rozloučit lépe.
 
Pátek 16.6. - Prezentace projektů, loučení

Náš poslední společný den jsme využili k představení projektů i ostatním žákům 4.A, k vyplnění dotazníků a předání certifikátů. Pak už jen společné foto, loučení, oběd a skupina německých žáků se po zastávce na zmrzlinu vydala na vlakové nádraží na cestu domů.
Byl to velmi povedený týden a věříme, že jej budeme moci v podobném duchu zopakovat i s dalšími žáky.