Pátek 22. září 2023

Děti z Bolzana v Lipsku

Den první - cesta do Německa
Do Lipska jsme přijeli v cca 16:30hod. Do školy jsme se dostali o hodinu později. Na školním dvoře nás s radostí přivítaly rodiny s paní učitelkami,  nachystali pro nás výborné občerstvení. Děti se najedly, pohrály si a pak se rozjely do rodin.

Den druhý - Lipsko
Na ranním setkání nám děti vylíčily první dojmy z nových rodin, které byly pozitivní. Jediný večerní telefonát se týkal dotazu, jak se řekne německy ,,Jaké máte heslo na wifi"? Dnešní slunečné dopoledne jsme strávili sportovními aktivitami v lesoparku. Děti společně plnily různé úkoly, které měly za cíl stmelení týmu a překonat své nejen jazykové hranice. Po obědě v univerzitní menze nám německé děti představily hlavní památky centra Lipska, neodradil nás ani lehký déšť. Dozvěděli jsme se zajímavosti o Lipsku, poznali jsme slavného básníka Goetheho a děti zaujal stavební sloh zvaný ,,brutalismus", ve kterém je postavený Gewandhaus (koncertní síň). Procházku jsme ukončili ve zmrzlinárně.

Den třetí - projektový den
Hned po příchodu do školy mohly děti využít snídaňový bufet. Společný projektový den jsme zahájili písní a rytmickými cvičeními. Poté děti začaly v malých skupinách práci na projektu. Naším tématem jsou zvířata, která mají děti představit a podle plánku najít cestu ke zvířeti v místní ZOO, kterou navštívíme ve čtvrtek. Novinkou pro naše děti byly přestávky, které strávily na školním dvoře. Děti si také vyzkoušely samoobslužný bufet při obědě. Domů odcházely natěšené na odpolední program s rodinami.

Den čtvrtý - dokončení projektů a návštěva RB arény
Děti ráno přišly nabité novými zážitky a dojmy - navštívily např. jump arenu, aquapark, minigolf, dětská hřiště a památky. Nicméně už na nich byla znát trochu únava. V dnešním projektovém dopoledni děti dokončily projekty a začaly si trénovat prezentaci na pátek. Díky jednomu z rodičů jsme měli možnost podívat se do V.I.P. prostor RB arény v Lipsku. Na fotbalový trávník jsme sice vstoupit nemohli, zato jsme navštívili prostory stadionu, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Při odchodu nám zaměstnanec security ukázal pohár FIFA. Na večer někteří rodiče naplánovali společné grilování.

Den pátý - zoologická zahrada
Dnes jsme navštívili jednu z nejstarších zoologických zahrad v Evropě. Začali jsme komentovanou prohlídkou, během které jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí. Děti byly nadšené z jízdy na lodi deštným pralesem. Snažili jsme se navštívit všechna zvířata, která děti zpracovávají v projektech. Jediným temným bodem výletu byl rozchod v česko-německých týmech, kdy děti narazily na komunikační bariéru kvůli odlišným preferencím. Po reflexi jsme však společně došli k názoru, že tato situace byla do života přínosná. K večeru nás přivítali ve škole rodiče s občerstvením, děti rodičům zazpívali nacvičenou píseň a poté si užili poslední společný večer na školní zahradě.

Den šestý - 13:30 
Probudili jsme se do deštivého rána a o to víc jsme si vážili krásného počasí, které nás po celý týden provázelo. Ráno děti ve škole odprezentovaly svůj projekt o zvířatkách pro ostatní děti ze 4.tříd a také jim zazpívaly nacvičenou píseň v ČJ a NJ. Rozloučili jsme se, děti si vyměnily kontakty a pomalu jsme se přesunuli na nádraží. Během rozchodu si děti samy koupily oběd, zásoby na cestu a drobné dárečky. Všichni v pořádku sedíme v 13:30 ve vlaku a těšíme se domů.