Středa 11. října 2023

Projektové dopoledne - Die Frau vom Checkpoint Charlie

9. a 10. října měla naše škola v rámci projektu Erasmus+ čest přivítat návštěvu z Německa. Sedmá a osmá třída se účastnila projektového dopoledne s pamětnicemi německého režimu v době rozdělení republiky na NSR a NDR. 
 
Paní Jutta Fleck, neboli také Die Frau vom Checkpoint Charlie, nám se svou dcerou Beate povyprávěly o jejich pohnutém životním příběhu, který se týkal útěku z NDR, matčina zatčení, vyslýchání, věznění, vykoupení do NSR a následně dlouhého boje o své děti, které zůstaly v NDR. 
 
Žáci již před projektem zhlédli film natočený podle skutečné události, avšak na besedě měli možnost porovnat realitu s filmovou fikcí. 
 
Projekt také poukázal na poválečnou historii v Německu propojenou s naším státem, evropské hodnoty, podmínky ve věznici a silnou a nezlomnou vůli stát si za svým rozhodnutím.
Cílil i na emoce, vcítění se do role malých dívek, které ve věku 9 a 11 let skončily v dětském domově a s nálepkou „nepřítel státu“ bojovaly s nedostatkem lásky, strachem o matku, o svoji pozici ve společnosti, prošpikovanou tajnou policií a práskači, ale také o to, aby se mohly potkat se svou maminkou.
 
Žáci nejen potrénovali německý jazyk, ale hlavně doufáme, že je příběh zaujal, že ocenili odvahu obou žen o svých hrozných zážitcích a traumatech mluvit a vedl k úvaze o tom, jak cenná je svoboda, ve které žijeme.
 
Zároveň proběhla i beseda s částí učitelského sboru, jak je možné s tímto tématem pracovat ve výuce.